skip to Main Content

Bouwbedrijf Nieuwenhuizen, gespecialiseerd aannemer binnen de Scheffer & Sminia Groep, startte in maart met de renovatie en restauratie van het woonhuis aan de Frankestraat 16 in Haarlem.

De woning staat midden in het centrum, in de wijk die vol staat met prachtige panden; “De Oude Stad”. De Frankestraat in het bijzonder kent vele historische panden waarbij sommige panden al in de vroege 17e eeuw werden gebouwd. In kent de Frankestraat 14 panden die terug te vinden zijn op de lijst van rijksmonumenten, waarvan nummer 16 er dus een van is. Als u in Haarlem bent is deze verborgen zijstraat van de Gedempte Oude Gracht zeker de moeite waard eens door te lopen en te genieten van oud-Hollandse bouwkunst.

Over deze mooi klassieke woning die stamt uit de vroege 18e eeuw

Het pand aan de Frankenstraat 16 kent een grote monumentale waarde en geniet dan ook zoals de beschermde status als rijksmonument. De basis van het gebouw stamt uit de 17e eeuw: Het steens metselwerk van de bouwmuren en kleine restanten van de voor- en achtergevel. De 17e -eeuwse trapgevel is rond het midden van de 18e eeuw aangepast naar een klokgevel. Naast de kenmerkende buitenschil kent het pand tal van historische kenmerken aan de binnenzijde die behouden dienen te worden.

Voortgang:

De werkzaamheden aan het Rijksmonument aan de Frankenstraat zijn in volle gang. Het rijksmonument is in de jaren 90 ook aan een verbouwing onderhanden genomen, waarbij minder rekening is gehouden met de historische waarde van het pand. De 19e eeuwse kenmerken worden uit het pand gesloopt en de woning wordt inpandig volledig opnieuw ingericht. Waarbij wordt gezocht naar een optimale in stand houding van de historische kenmerken, maar de woning wel geschikt te maken voor de huidige comfort eisen.

Archeologisch onderzoek

Onlangs heeft er archeologisch onderzoek plaats gevonden op het project Frankestraat. Daar het een rijksmonument betreft, wordt alles minutieus in kaart gebracht Elke historisch detail wordt ingemeten, foto’s van gemaakt en gearchiveerd.

Nieuwenhuizen

Het juiste fundament
voor ieder bouwproject.

Partners

Scheffer & Sminia groep
Bonarius Installatietechniek B.V.

Contact

T. 0251 235 996
E. info@bouwbedrijfnieuwenhuizen.nl

Adres

Schieland 26,
1948RM te Beverwijk

Back To Top